10 vuotta PehuTecin matkassa. Minkälainen matka on ollut?

Elettiin vuotta 2010, kun kaksi ylivieskalaista yritystä ilmoittivat työntekijöilleen töiden loppumisesta. Samalla ajatus PehuTecistä syttyi ensimmäisen kerran. Ajatukset yhdistää kahden yrityksen osaajat konkretisoituivat samana kesänä, kun Pekka ajeli juhannusta edeltävänä viikkona kohti Ylivieskaa. Neuvottelut johtivat siihen, että pöytälaatikosta kaivettiin esiin firma, jonka nimissä Pekka Päivärinta ja Juha Ranka-Nilkku alkoivat järjestelemään asioita.

Mistä nimi tulee?

” Minua on joskus alettu nimittää Pehuksi, joka tulee siitä, että Pekka on vähän hupsu, tai toisen lähteen mukaan mukaan Pekka on hullu ”.

Ylivieskasta kohti kasvua

Yrityksen alkutaival sijoittui Ylivieskaan. Keväällä 2011 palkattiin ensimmäiset työntekijät Ouluun. Tällöin PehuTec toimi pääsääntöisesti ohjelmistopuolen projekteissa sekä siihen liittyvissä testauksen tehtävissä. Vuosina 2014–2016 Oulun it-alalla tapahtui suuria muutoksia ja mullistuksia työmarkkinoilla, kun Nokia päätti isoista irtisanomisista. Alettiin tuumasta toimeen, ja yritys päätti laittaa ison vaihteen silmään.

” 2014 tilanteet muuttuivat, ja lähdettiin hakemaan aggressiivisemmin kasvua orgaanisesti ja yritysjärjestelyin”, muistelee Pekka.

Tämän seurauksena vuosi 2015 oli yrityksessä voimakkaan kasvun aikaa. PehuTecin toimintaan tuli mukaan HW/RF- ja mekaanista osaamista. Kasvua haettiin monella saralla. Vuonna 2017 yhtiölle myönnettiin laatusertifikaatit ISO 9001 sekä lääkelaitekehityksen sertifikaatti ISO 13485. Vielä samana vuonna PehuTec perusti toimipisteen Espooseen.

Lättykahvit Uljualla, iloon tai suruun

10 vuoden taipaleelle on mahtunut monenlaista, sillä ei kaikki aina ole pelkkää nousukiitoa.

On tullut mentyä omienkin fiilisten kanssa melkoista vuoristorataa. Olenkin sanonut täältä Pyhäjärveltä Ouluun ajellessani, että on hyvä, että ole avoauto alla. Kyllä välillä ennen Nakkulan grilliä olisi lähdetty leijumaan ja välillä taas valuttu pohjasta läpi. Mutta aina oon kuitenkin löytynyt hyvä syy syödä makkaraperunat Nakkulan Grillillä tai lättykahvit Uljualla, iloon tai suruun”, Pekka kertoo.

Miltä PehuTecin tulevaisuus näyttää?

Asiakkaana on edelleen samoja yhtiötä yrityksen alkutaipaleelta, mutta paljon on tullut myös uusia.

PehuTec toimii nykyisin hyvin monella toimialalla maataloudesta, teollisuuden kautta terveysteknologiaan puolella ja kaikkialla siinä välissä. Asiakkaat ovat nykyään myös hyvin erikokoisia start-upeista isoihin konserneihin.

Alalla on totuttu nopeisiin muutoksiin ja ohjelmistojen roolin nousu on ollut trendinä jo pidemmän aikaa. Yhä enemmän arjen pullonkaulana ovat ohjelmistot ja erilaiset pilvipalvelut. Koko ajan tulee uusia teknologioita, joissa on kyllä haasteellista pysyä mukana. Laitepuolelle tulee myös uutta tehokkaampaa ja pienempää, joka mahdollistaa uusia ja erilaisia sovellutuksia. Uskoisin, että nämä trendit jatkuvat ja erilaiset tekoälyratkaisut tulevat olemaan arkipäivää tulevaisuudessa ja lupaavat myös kasvua. Nyt syksyllä 2020 olemme aloittamassa toimintaa Tampereella.

” Eiköhän me jatketa kasvu-uralla ja pyrimme tuomaan lisäarvoa asiakkaille. Toivottavasti 10 vuoden päästä meidät tunnetaan jo maailmallakin paremmin”, Pekka tuumaa.

Kiitos asiakkaille ja työntekijöille

It-ala on aina kehittynyt nopeasti, mutta onneksi alalla on näihin muutoksiin totuttu. Alan moninaisuus ja muutokset mahdollistavat yrityksen kasvun ja lisäarvon tuottamisen asiakkaille.

Toimitusjohtaja Pekka Päivärinta haluaakin kiittää kaikkia uusia sekä vanhoja asiakkaita kuluneista vuosista, timanttisia työntekijöitä tietenkään unohtamatta.

” Suuri kiitos kaikille työntekijöille ja asiakkaille, jotka olette olleet mukana tässä tarinassa. Juuri te olette mahdollistaneet tämän huikean matkan. Teillä kaikilla on ollut suuri merkitys PehuTecin historiassa ja toivon mukaan olemme kaikki yhdessä rakentamassa myös tulevaisuutta. Tärkeää on myös muistaa, että nautitaan matkasta yhdessä! ”